Internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciyi koruma ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına alma adına ETBİS sistemi 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandıktan sonra 1 Aralık tarihinden itibaren uygulamaya alınmıştır.
Eticaret hizmeti sunan firmalar 31 aralık 2017 tarihine kadar sisteme kayıt olmak zorundadırlar. Bu tarihe kadar kayıt olmayan firmalara 5.000 TL – 20.000 TL ‘ ye kadar idari para cezası uygulanabilmektedir.
ETBİS sistemi ile ilgili yaşadığınız tüm teknik sorunlar veya mevzuatsal sorularınız için 444 8 482 nolu çağrı merkezi üzerinden destek alabilirsiniz.
ETBİS Nedir ?
ETBİS sistemi ile tüketicilerin korunması ve eticaret platformunda yapılan işlemlerin güvenli şekilde sürdürülebilmesi amaçlanmıştır. Sistemler hakkındaki istatistiki verilerinde toplanması ile sahtecilik ve kayıt dışının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
6563 sayılı Kanun kapsamında hazırlanan “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 11/8/2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olup Tebliğ ile Elektronik Ticaret Bilgi Sisteminin Kurulması (ETBİS), e-ticaretteki aktörlerin sisteme kayıt ve bildirimi ile e-ticaret istatistiklerinin yayımlanması hususları düzenlenmiştir.
ETBİS Kayıt İşlemleri
1 - ETBİS Giriş
Internet üzerinden mal ve / veya hizmet satışı yapan tüm firmalar sisteme kayıt olmalıdır. Kayıt işlemi için Buraya Tıklayınız.. www.eticaret.gov.tr adresi üzerinde yer alan ETBİS GİRİŞ butonuna tıklayınız. Sistem sizi edevlet sayfasına yönlendirecektir. Şirket sahibinin bilgi girişi yapıldıktan sonra sisteme geri dönüş olacaktır.
Şekil – 1 : Eticaret.gov.tr den sisteme giriş
2 - Yeni Kayıt Oluşturma
Şekil 2 deki gibi açılan ekrandan işaretli alandaki yeni kayıt oluşturma kısmına tıklayınız.
Şekil - 2 : Yeni Kayıt Oluşturma
3- Site Kaydı Oluşturma
Şekil 3 deki gösterildiği gibi Web siteniz var mı ? alanını işaretleyin varsa * Mobil uygulamanız var mı ? alanını işaretleyiniz. Karşılığında 3 ve 4 nolu alanlara site ve mobil uygulama adlarınızı giriniz. Site adresi www.orneksite.com formatında yazılmalıdır başına http eklenmemelidir. Uygulama adınız Google Play Market veya Apple Store ‘daki uygulamaya ait adınızdır.
* ( mobil uygulama Google Play Market ve / veya Apple Store üzerinde mevcut uygulamanızın varlığında işaretlenmelidir mobil web sitesi değildir )
Şekil – 3 : Site Kaydını Oluşturma
4- İşletme Kaydı
Girmiş olduğunuz bilgilere göre Mersis ve Vergi No bilgileriniz gözükecektir bu bilgileri kontrol ettikten sonra yurtdışına satışınız varsa Şekil 4 teki işaretli olan “sınır ötesi elektronik ticaret” alanını işaretleyiniz.
Şekil – 4 : Mersis ve Vergi No
5- Mal ve Hizmetler
Şekil 5 teki işaretlendiği gibi sol taraftaki alanlar adım adım geçilecektir. İlk alan olan mal ve hizmetlere tıklayınız ve yeni kayıt ekle butonuna tıklayınız.
Şekil -5 : Mal ve Hizmetler
Kayıt ekleme formu açıldığında Şekil -6 daki gibi listeye giriniz ve bu listeden e-ticaret platformunuz üzerinden gerçekleştirdiğiniz satış kategorilerini seçiniz , birden fazla kategori seçilebilmektedir. Sıfır / mal veya hizmet satışı ve ikinci el satış kısımlarını yaptığınız satış şekline göre işaretleyiniz.
Şekil -6 da işaretlediğimiz “elektronik ticaret dışındada faaliyet gösteriliyor mu “ alanı fiziksel bir mağazanız mevcutsa seçilmelidir. Bu seçildiği takdirde fiziksel mağazanız üzerinden satışını yaptığınız ürünleri de e-ticaret platformu gibi seçip kaydediniz.
Şekil -6 : Mal ve Hizmet Türü
6- Ticaret Türü / Ödeme
Sol menüden ticaret türü ve ödeme alanına girdikten sonra yeni kayıt ekleye tıklayınız. Şekil 7 de gösterildiği gibi ticaret türü listesinden firmanıza uygun olanları seiniz. B2C yaygın olarak kullanılan son kullanıcıya satış yaptığınız platformdur. B2B ise bayilere satış yaptığınız takdirde işaretlemeniz gereken türdür. Aynı anda birden fazla tür seçilebilir. OdyoBilişim müşterileri için bu iki platform geçerlidir c2c ( n11 vb. sistemlerde ) yer almamaktadır, b2g devlete satış platformudur. B2B ve B2C den tarafınıza uygun olanını veya her ikisini seçebilirsiniz.
Ödeme türleri kısmından da kullanmış olduğunuz ödeme aldığınız platformları seçiniz.
Şekil 7 – Ticaret Türü ve Ödeme
7- Kep Adresleri
Bu alandan size tahsis edilmiş olan [email protected] şeklindeki mail adresinizi giriniz. Kep adresiniz bulunmuyorsa buraya tıklayarak kep başvuru formunu doldurup bizden destek alabilirsiniz.
8- Ödeme ve Elektronik Para
E-ticaret sitenizde kullanmış olduğunuz ödeme kuruluşlarını buradan sisteme eklemektesiniz. Birden fazla firma ile çalışıyorsanız ayrı ayrı her birini listeye eklemeniz gerekmektedir. OdyoBilişim altyapı kullanıcıları paytr , ipara, türkpos, iyzico gibi ödeme kuruluşlarına bu listeden ulaşabilirler. Üye işyeri numaralarınıza ilgili firma veya panellerinden erişebilirsiniz.
Şekil -8 : Ödeme Kuruluşları
9- Lojistik
Lojistik alanından ürün gönderimi için anlaşmalı olduğunuz kargo şirketi ve bu şirkete ait üye işyeri numarası girilmelidir.
Şekil -9 : Lojistik
10- Alt Yapı Sağlayıcılar
E-Ticaret sitenizin yer aldığı altyapı sağlayıcı firmayı bu alandan seçiniz. OdyoBilişim müşterilerimiz Odyobilisim seçtikten sonra üye işyeri numarasına yönetici panelinizdeki Paket Adı / Müşteri No bölümünde işaretli olan ( şekil 11 de gösterilmiştir) kısımdan erişip bu alana giriniz.
Şekil – 10 : Altyapı Sağlayıcılar
Şekil – 11 : OdyoBilişim E-Ticaret Müşteri Numarası
12- Bankalar
Sanal pos altyapınıza bağlı banka hesapları bu alanda yer almaktadır. Aracı kurum kullanıcılarının hesapları burada gözükmemektedir. Burada gözüken hesaplarda bir hata varsa düzeltebilir veya yurtdışı bir banka kaydınız varsa bunu ekleyebilirsiniz.
Şekil – 12 : Bankalar
13- VeriTabanları
Şekil – 13 teki gibi OdyoBilişim E-ticaret sistemi kullanıcılar ülke olarak Türkiye şehir olarak Bursa seçmelidir. Farklı bir altyapı kullanıyorsanız bu konuda altyapı firmanıza danışabilirsiniz.
Şekil 13- VeriTabanları
14- Depolar ve Üretim Yeri
Şekil 14 gösterildiği gibi depolar ve üretim yeri seçimizden sonra depolar ve üretim yerleri alanlarının yanında bulunan işaretli yeni kayıt ekle alanlarına tıklayınız.. Bu alanlara girdiğinizde şayet depo veya üretim yeriniz yoksa Şekil15 de işaretlediği gibi depo yerim bulunmamaktadır ve üretim yerim bulunmamaktadır alanlarını işarletleyip kaydetmeniz yeterlidir.
Şekil – 14 : Depo ve Üretim Yerleri
Şekil – 15 : Üretim ve Depo Yeri Yoksa İşaretlenecek Alan
15 – Kayıt ve Onay
Şekil 16 da işaretlendiği gibi giriş yaptığınız tüm verileri ETBİS sistemine kaydetmek için “Kabul Et ve Onayla” butonuna tıklayarak işlemlerinizi tamamlamış olursunuz.
Bu yazı temel bilgilendirme amaçlı olup detaylar için www.eticaret.gov.tr üzerinden iletişim kurularak bilgi alınabilir.
Şekil – 16 : Kayıt ve Onay İşlemi
Odyo Bilişim Ekibi