Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır ? Anahtar Kelime Nasıl Bulunur ?
Sitenize Google ve diğer arama motoru sonuçlarında hangi kelimelerde yer alması gerektiği konusu en başta karar vermeniz ve sitenizi bu anahtar kelimelere göre inşa etmeniz gereken konudur. Bu yazımızda bu kararı hangi kriterlere göre vermeniz gerektiği ve doğru anahtar kelime planlaması konusunda detaylara yer vereceğiz.
Anahtar Kelime Nedir ? Kaç Çeşit Anahtar Kelime Yapısı Vardır ?
Anahtar kelimeler, Google v.b. arama motorlarında istenilen sonuca ulaşmak için yapılan aramalarda kullanılan bir yada birden fazla kelimedir. Sitenize gelecek ziyaretçiler size anahtar kelimeler üzerinden ulaşacağı için site planınızı ve içerik girişlerinizi bu doğrultuda sağlamanız uygun olacaktır. Burada en önemli konu anahtar kelimelerin farklarını anlamadır. Temel olarak üç çeşit anahtar kelime yapısı vardır, short-tail ( kısa kuyruklu ), long-tail ( uzun kuyruklu) ve latent semantic ( gizli semantik ) şeklindedir.
Short-Tail ( Kısa Kuyruklu ) Anahtar Kelime
Adından da anlaşılacağı üzere kısa anahtar kelimedir genel olarak tek kelimedir veya iki kelimeden oluşur. Bir arama yaparken genelde İlk akla gelen en kısa anahtar kelimedir ve aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimedir. Bu yüksek hacmin yanında elbette yüksek rekabettedir. Bu tip anahtar kelimelerde sektördeki öncü ve arama geçmişi olan, bir çok alandan bu sonuçları ayrıca finanse eden firmalarla rekabete girmek oldukça zor olmaktadır. Örnek olarak "çanta" anahtar kelimesini kullandığımızda sonuçlarda görüldüğü üzere aylık 10-100bin bantında ve rekabet yüksek seviyededir. Aynı listede göreceğimiz "sırt çantası" anahtar kelimesinde rekabet ve gösterim sayısı ( 100bin-1mil ) da bu örnekteki gibi short-tail yapısında ve oldukça yüksektir. Bu durumda çözüm long-tail ile uzun kuyruklu anahtar kelimelerden doğru olanları bulmak ve bunlara yönelmek olacaktır.
Long-Tail ( Uzun Kuyruklu ) Anahtar Kelime
Aranma hacmi olarak kısa anahtar kelimelere göre daha düşük ancak rekabet oranıda aynı şekilde daha düşük olduğundan daha üst sıralarda yer almanız ve diğer rakiplerinizle rekabet edip sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlayabilme şansınızın daha yüksek olduğu anahtar kelimelerdir. Dikkat edilmesi gereken kısım her işlemde olduğu gibi fayda oranıdır. Anahtar kelimelerin fayda oranı aranma/rekabet oranıdır. Burada amacımız elbette önce sattığımız ürünlere ve işimize uygun doğru olarak kabul edeceğimiz anahtar kelimeleri bulup, bunların içinden tıklama sayısı yüksek ve rekabet oranı düşük kelimeleri bulmaktadır. Listeyi rekabete göre sıraladığınızda düşük-orta-yüksek değerleri yer alır. Bizim bakacağımız ilk nokta anahtar kelimelerin işimizle olan doğru orantısı ve yakınlığı, sonrasında bu orantıya karışılık rekabet oranının mümkünse düşük değilse orta olmasıdır.
Bu konuda bir önemli noktada arama hacmi elbette sabit değildir, yani bu ay 100 tıklama alan bir anahtar kelime sonraki ay 120 tıklamada alabilir 80 tıklamada, gelişeceğini düşündüğümüz anahtar kelimeleri bulmak bu açıdan önemlidir. Orta ve uzun anahtar kelimeler zamanla aranma sayıları yükselerek daha başarılı anahtar kelimelere evrilebilirler veya tam tersi olabilir.
Kriterlerden biri elbette sitenize doğru anahtar kelimeden gelen doğru ziyaretçiler ve onlara uygun şekilde karşılayan sayfalarınızla sitede kalış sürelerini arttırmak, onların farklı kişileride size yönlendirmesini sağlamaktır. Bu geliş ve sitede kalış süreleri dolayısıyla sitenizin arama motorlarındaki yerini zaman içerisinde kuvvetlendirip sizinde daha rekabetçi bir site gücüne ulaşmanızı destekleyecektir. Önemli olan doğru adımlarla zinciri sağlam bir yapı kurmaktır.
Latent Semantic Indexing ( Gizli Semantic ) Anahtar Kelimeler
İçerikte anlamsal bir bağ bütünlüğü olmasını sağlayacak benzer anlamda anahtar ve tamamlayıcı kelime ve tanımları kullanmaktır. Bu içerik aranırken, arama yapan kişi tarafından kullanılacak soru veya bütünlüğü sağlayacak diğer anahtar kelimeleri bulmak ve kullanmak, arama motorlarına sayfanın sadece bir anahtar kelime çekme sayfası değil konuyu gerçekten ele aldığını göstermektir. Örneğin sayfadaki anahtar kelimenin tanımını yapmak ve içeriği buna uygun şekilde zenginleştirmek arama motorlarının sayfada SEO bütünlüğü olduğunu anlamasını ve buna daha yüksek değer vermesini sağlar.
Anahtar Kelime Analiz ve Planlama Araçları
Anahtar kelimelerin tespitinde kullanacağımız ücretli ve ücretsiz araçlar vardır. En yaygın ve ücretsiz kullanım elbette Google Anahtar Kelime Planlayıcıdır. Google adwords reklam istatistiklerine dayalı olarak sonuçları oluşturduğundan esas hedef noktamıza dair bir çok ipucu alabilir, konunun geri kalan kısmında bahsettiğimiz tıklama sayıları, rekabet düzeyi konularında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için bir adwords hesabı açmanız yeterlidir. Ayrıca burada bu anahtar kelimelerin reklam veriyor olsanız ortalama tıklama maliyetlerinide görebilirsiniz.
https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/
Google ücretsiz anahtar kelime planlayıcı dışında ahref,semrush gibi kapsamlı ve ücretli çözümlerde mevcuttur, ancak temel düzeyde Google aracı anahtar kelime fikirleri edinmeniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Google anahtar kelime planlayıcı sayfasını açtığınızda iki seçenek karşınıza gelecektir, "Arama Hacmi ve Tahminleri Alın" kısmı üstteki konu kapsamında anahtar kelimelerin tıklanma sayıları ve rekabet düzeylerini görmenizi sağlayacaktır.
Arama hacmi kısmına girdiğinizde örnek anahtar kelime kısmına anahtar kelimenizi yazınız burada örnekte çanta anahtar kelimesi yazıldığında rekabet kısmında göreceğiniz şekilde yüksek rekabet gözükmektedir. google bize burada alternatif anahtar kelimeleri gösterecektir.
Rekabet kısmına tıklayınız ve burada sıralama yenilenecektir ve düşük rekabette olan anahtar kelimeler yer alacaktır yani sıralama düşükten yükseğe doğru gidecektir. Düşük rekabet yazının başında da belirttiğimiz şekilde ilgili anahtar kelimede üst sıraya çıkmanın daha kolay olacağı alternatif anahtar kelimelerdir.
Burada bakmamız gereken nokta ort. aylık arama sayısı kısmında ne kadar bir aylık aranma oranına sahip olduğu ve anahtar kelimenin bizim iş veya ürünlerimiz için kapsayıcı olup olmadığı. Elbette sadece düşük rekabetten ötürü sitemizle, işimiz veya ürünlerimizle ilgisiz bir anahtar kelime seçmemeliyiz, buradaki kriterlere göre aranma sayısı yüksek, işimize uygun, rekabeti düşük veya orta olan anahtar kelimeleri tercih etmek uygun olacaktır.
Sitedeki ürün, ana seo, kategori, sayfa alanlarında göreceğimiz title ve description alanlarının karşılığı aşağıdaki gibidir. Title yani başlık arama sonuçlarındaki başlık bölümünü description ise arama sonuçlarındaki açıklama kısımlarına gönderilir. Google sürekli yenilenen yapısı ile sizlerin girdiği bu alanları "tavsiye" olarak almaktadır. Siteye girdiğiniz içerikle eşleşme durumuna ve sitedeki içeriklere göre son kararını verip sonuç göstermektedir.
Yönetim panelimizde SEO yönetim kısmında site için en önemli seo değeri olan ana sayfa kısmının giriş örnekleri gözükmektedir. Aşağıdaki girişler ve üstteki google sonuçlarıdır. Burada sizde kendi sektör, ürünleriniz ve sitenize uygun bulduğunuz anahtar kelimeleri kullanarak sonuçları geliştirebilirsiniz.E-ticaret paketlerimizde ürünlerde alanalr boş geçilsede sistem girdiğiniz başlık, ürün açıklaması alanlarını kullanarak title-description alanları oluşturup, yüklediğiniz fotoğraflarıda ürünlere göre isimlendirip alt etiketlerini verir.
Ancak ana sayfa hakkımızda iletişim ve kategorilerinizin seo ayarlarını panelinizden yapmanız her zaman sitenizin SEO değeri ve arama sonuçlarındaki yükselişi için faydalı olacaktır.
Odyo Bilişim Ekibi